ISTORIJAT

Prvu lokalnu Gitarijadu organizovala je Mesna konferencija Saveza socijalističke omladine Vojvodine Kisač, 01. i 02. marta 1974. godine. Ideja je bila da se okupe vokalno-instrumentalni sastavi iz okoline koji su povremeno svirali u Kisaču na igrankama. Gitarijada je imala karakter takmičenja I trebalo je da preraste u tradiciju.

Prvo veče je bilo kvalifikaciono i održavalo se u kino-sali u Kisaču. Učestvovalo je jedanaest sastava iz šest naseljenih mesta tadašnje SAP Vojvodine: Novi Sad, Stari Bečej, Bački Petrovac, Bačka Palanka, Kać i Kisač. Nastupali su sledećim redosledom: RADE – Novi Sad, FJORD – Bačka Palanka, IBN TUP – Novi Sad, Vatreni točak – Stari Bečej, FLORIS – Kisač, BAJP – Novi Sad, MG – Novi Sad, ECHO – Bački Petrovac, SUPERBLUZ – Novi Sad, REX – Kać i HAOS – Novi Sad.

Žiri u sastavu: Anna Sabadoš, Vladimir Radojev, Pavel Filko, Jan Čief, Mihal Surovi, Jan Severini i Vladimir Dorča, izabrala je četiri sastava za finalno veče. Finalno veče održano je u domu omladine u Kisaču. Od opreme korišćeni su bubnjevi Arai, razglas Davoli I Winston i pojačala Meazzi.

Prvo mesto i tadašnjih 1000 dinara osvojio je sastav Vatreni točak iz Starog Bečeja. Drugo mesto i 900 dinara pripalo je grupi Rade iz Novog Sada, treće mesto i 600 dinara grupa ECHO iz Bačkog Petrovca, i četvrto mesto i 500 dinara, grupa Floris iz Kisača.

Druga Gitarijada održana je u Kisaču od 4. do 6. aprila 1975. godine. Bila je to prva zvanična gitarijada Vojvodine na kojoj su učestvovala 23 Vokalno instrumentalna sastava. Prvo mesto je osvojila novosadska grupa Peščani sat, drugo takođe Novosađani – bend Cvrčak i mravi, a treće sastav Omega iz Zrenjanina.

Druga gitarijada ovekovečena je LP pločom u izdanju PGP RTB-a. Zbog finansijske neodrživosti i nedostatka sponzora, iako je bio odlično posećen, festival je ugašen.